Receptjes


Quiche met zongedroogde tomaatjes, paksoi en ricotta

In ons groentepakket zit er de laatste tijd vaak paksoi en wij zijn fan! Deze van oorsprong Aziatische kool heeft iets weg van warmoes, is heel gemakkelijk te bereiden en kan je goed bewaren in de koelkast. Bovendien kan je alles gebruiken, zowel de groene blaadjes als de witte steel. Heerlijk van smaak en blijkbaar makkelijk te kweken in onze contreien.

Ingrediënten
  • bladerdeeg
  • ui, knoflook
  • paksoi
  • potje zongedroogde tomaatjes
  • scheutje magere room
  • 250g ricotta
  • 2 eieren
  • Parmezaanse kaas
  • ev. gruyèrekaas
  • peper,zout

Doe het bladerdeeg in een taartvorm en prik er met een vork wat gaatjes in. Stoof de ui, knoflook en fijngehakte paksoi in de wok. Voeg er de zongedroogde tomaatjes aan toe en spreid het mengsel uit over het deeg. Overgiet met de opgeklopte ricotta, eieren, room en Parmezaanse kaas. Kruid dit laatste ook gerust wat af met peper en zout. Nog wat gruyèrekaas erover en dan de voorverwarmde oven in. Bak de taart ongeveer 40 minuten in een oven van 200°C. Heerlijk!

Granola

Een gezonde vervanger voor ons dagelijks brood en 't is nog lekker ook.

Ingrediënten:

  • havermout
  • amandelen
  • nootjes naar keuze
  • troebele appelsap
  • lijnzaadolie
  • zonnebloempitten
  • honing
  • nootmuskaat

Hak de nootjes fijn. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg enkele eetlepels appelsap en een scheutje lijnzaadolie toe. Let op want deze olie heeft een specifieke smaak. Als je er niet van houdt, gebruik dan een neutralere olie (vb notenolie, arachideolie, geen olijfolie). Voeg enkele lepels honing toe en meng. Daarna kan je er extra honing, appelsap, olie bij doen naar eigen smaak. Hoe meer 'vocht' je toevoegt, hoe meer de brokjes aan elkaar gaan kleven. Zo krijg je grotere stukken granola. Spreid het mengsel over een bakplaat met bakpapier en laat 15 tot 20 minuutjes bakken in een oven van 180°C. Roer het af en toe eens om zodat alle stukjes goed gebakken worden. Laat het geheel afkoelen en doe het in een bewaarpot. Je kan achteraf ook nog stukjes chocolade, rozijntjes, veenbessen en extra nootjes of pitjes toevoegen om het nog lekkerder te maken.


Couscous met koolrabi

Tijdens onze laatste bijeenkomst hadden we heimwee naar de 'gallo pinto' van Costa Rica, het basisgerecht van onze zuiderse vrienden dat bestaat uit rijst met rode bonen. Deze laatste zijn heel voedzaam en voor vegetariërs een belangrijke bron van eiwitten. Omdat we geen rijst op voorraad hadden, hebben we er een creatief Oosters gerechtje mee gemaakt. Zeker het proberen waard!

Ingrediënten
  • knoflook
  • ui
  • koolrabi
  • wortels
  • rode bonen (blik)
  • rode paprika
  • couscous
  • sesamolie
  • kruiden naar keuze

Fruit de ui en knoflook en stoof de fijngesneden groentjes aan. Als ze een beetje zacht zijn, mag je er de rode bonen bijdoen. Maak in een aparte pot een portie couscous en meng het onder de groentjes. Dit gerecht valt of staat met kruiden. Wij lieten ons gaan met komijn, paprikapoeder, koriander, kurkuma, peper, zout, een beetje sesamolie, … Gebruik jullie fantasie.

Wokschotel met daikon


  • 2 daikonwortels
  • 2 wortels
  • paprika
  • ui
  • knoflook
  • stukje gember
  • rode currypasta (half koffielepeltje)
  • kokosmelk
  • zout, peper
  • pompoenpitjes, zonnebloempitten (voor de afwerking)
  • noedels

Maak de noedels klaar zoals aangegeven op de verpakking. Verhit wat olie in een wokpan. Stoof de fijngesnipperde ui, knoflook en gember aan met de currypasta. Voeg er daarna de in julienne gesneden daikon, wortel en paprika aan toe en roerbak deze op een redelijk hoog vuur tot ze zacht genoeg zijn naar jouw smaak. Doe er de kokosmelk bij en kruid af. De pompoenpitjes en zonnebloempitjes kan je kort roosteren in een pan (geen olie nodig) tot ze krokant zijn en over het gerechtje strooien als afwerking.

Pompoen-spinazietaart


(met dank aan stadsboerderij Caetshage)


Dit receptje was een toppertje op onze veggieswoppotluck try-out.

deeg:
  • 250g bloem
  • 1tl zout
  • 125 g boter
  • 3 of 4 el koud water

vulling:
  • 1kg pompoen
  • 750 g spinazie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eieren
  • geraspte kaas
  • 1tl kerriepoeder
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Maak het deeg en bekleed de bakvorm hiermee. Snijd de pompoen in blokjes en kook ze in water of bouillon tot ze zacht zijn (ong.15min). Fruit de fijngesnipperde ui met één teentje knoflook en laat daarna de spinazie even meestoven tot ze geslonken is.
Pureer de pompoen met de eieren, kerrie, het andere teentje knoflook en wat kookwater. Spreid de helft van het pompoenmengsel over het deeg, strijk daarover het spinaziemengsel en werk af met de andere helft van de pompoen. Strooi er de geraspte kaas over en eventueel wat geroosterde pompoenpitten, zonnebloempitten of gemalen nootjes. Amandelschilfers schijnen ook zeer lekker te zijn op deze taart.


Pompoen - Walnotencake 


We zitten volop in het pompoenseizoen. Een oneindige bron aan inspiratie, zo blijkt al langer dan vandaag. De Ecotripping-varkentjes lopen dan wel onder de walnotenboom bij Evelien thuis, toch zijn de meeste noten gespaard gebleven van het vraatzuchtige duo! En maar goed ook ... zo kunnen we naar hartenlust seizoenslekkernijen gaan mengen met elkaar: 

  • 400 g pompoenblokjes
  • 90 g boter 
  • 180 g zelfrijzende bloem 
  • 100 g suiker 
  • 150 g yoghurt 
  • 2 eieren 
  • kaneel (naar eigen smaak) 
  • walnoten om het geheel een beetje knapperig te maken 
Verwarm de oven voor op 180°C. Na het harde labeur - het pompoensnijden - kook je de pompoenblokjes net gaar. Vergeet je cakevorm niet in te vetten! Splits die verse hoeve-eitjes en klop de eiwitten tot ze helemaal stijf geworden zijn. Roer de boter onder de suiker tot een gelig mengsel en voeg de dooiers toe. Daarna mengel je de gekookte pompoen, de yoghurt, de kaneel, de bloem en stijfgeklopte eiwitten. Als smaakmaker voeg je walnoten naar keuze toe. Giet heel dat breitje in de cakevorm, laat de oven 40 minuten zijn werk doen én 'klaar is cake'.

Chinese Spinazie-Okkernoten-Quiche


Dit heerlijke winterse receptje maakte ik met groentjes uit mijn groentepakket van de Wassende Maan. De okkernoten kwamen uit Evelien haar tuin en heb ik met veel liefde gekraakt. Dat alles maakte van deze winterse quiche een echte lekkernij waar ik en mijn huisgenootjes van genoten hebben.

Ingrediënten
  • kruimeldeeg
  • Chinese kool
  • spinazie
  • okkernoten
  • 2 eieren
  • 250 ml magere room
  • 150g gruyèrekaas
  • kruiden naar keuze


Stoof de spinazie en de stukjes fijngesneden Chinese kool. Laat goed uitlekken en dep droog. Dit is belangrijk want vooral spinazie verliest heel veel vocht. Als je ze niet goed droog dept, trekt het vocht in je deeg en maakt het slap. Leg het vel kruimeldeeg in de quichevorm. Doe de spinazie en de kool erin. Meng de eieren, magere room en de gruyèrekaas in een kommetjes. Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot (of andere kruiden naar keuze, laat je inspiratie de vrije loop gaan). Giet het mengsel erover en strooi de okkernoten over de quiche. Bak daarna op 200°C gedurende ongeveer 15 minuten.

Enschede


Recepten van Hans (http://hetkookatelier.nl/)


Knoflooksaus

Ingrediënten
  • 3 delen mayonaise
  • 1 deel yoghurt
  • vers gehakte peterselie, bieslook, kervel
  • heel fijngesneden ui en 2 teentjes geperste knoflook
  • bonenkruid

Veel meer uitleg is er niet nodig . Mengen en klaar is kees!




Quiche met broccoli en gorgonzola

Ingrediënten

deeg
  • 2 delen bloem
  • 1 deel boter
  • zout
  • koud water

vulling
  • ong. 500g broccoli
  • 100 g gorgonzola (blauwe schimmelkaas)
  • 100 ml room
  • schepje bloem (voor de binding)
  • ei
  • zout en peper

Kneed de ingrediënten voor het deeg tot je een stevig deeg hebt. Plaats hem daarna in de koelkast. Hoe kouder het deeg, hoe beter handelbaar. Bestrooi een oppervlakte met bloem en rol het deeg daarop gelijkmatig uit. Snel omkeren, iedere keer weer bloem strooien anders plakt hij.
Je kan het deeg ook invriezen en de avond voor je hem nodig hebt uithalen.

Voor de vulling kook je de broccoli. Daarna doe je het samen met de gorgonzola, de room, het schepje bloem en de eierdooier in de blender. Goed mixen. Het eiwit klop je op en meng je voorzichtig onder de massa zodat je een luchtig mengsel krijgt.

Beboter kleine vormpjes en doe er het deeg in. Vul op met de broccoli. Strooi er wat kaas op en zet het in de oven. Afhankelijk van je oven en de grootte varieert de baktijd. Voor kleine vormpjes is het ong. 30min op 150°C (hetelucht).

 

De Beekhoeve

Monique's lekkernijen

Brandnetelpasta

Een simpel gerechtje met iets wat je overal kan vinden. Pluk de bovenste blaadjes van de brandnetels. Volgens Mijke, de oudste dochter van Monique en Koos, geven die de meeste smaak.

Monique gebruikt in plaats van gewoon zout graag himalayazout. Dat is een grijsachtige soort die nog alle mineralen bevat in tegenstelling tot de geraffineerde variant of zelfs gewoon zeezout. Het ziet er grijsachtig uit en je kan het vinden in de natuurwinkel.

Ingrediënten
  • kokosboter
  • uien
  • knoflook
  • kruidige roomkaas
  • kom brandnetels
  • rookworst (biologisch als het kan)
  • volkoren pasta



Stoof de fijngesneden knoflook en ui in de gesmolten kokosboter. Voeg de brandnetels toe en laat meestoven. Net als spinazie, slinken brandnetels dus doe er gerust een grote hoeveelheid in. Doe er de roomkaas bij zodat je een lekker sausje krijgt. Helemaal op het einde mag je er ook de stukjes rookworst aan toevoegen en heel kort laten opwarmen. Overgiet de pasta met het sausje en klaar is Kees.


Quinoa met raapstelen en snijbiet

Ingrediënten
  • kokosboter
  • uien
  • knoflook
  • gember
  • raapstelen
  • snijbiet
  • cashewnoten (geroosterd)
  • soyusaus (biologische variant van sojasaus)
  • zoete ketjap
  • peper, zout
  • rijst of quinoa

Bak een klein deel van de uitjes in een pot met wat olie. Doe de quinoa of de rijst erbij en laat even bakken. Giet er kokend water bij en laat zacht worden. Stoof dan de overgebleven hoeveelheid fijngesneden uien met de knoflook en de gember in de kokosboter. Voeg de in stukken gesneden raapstelen en snijbiet toe en laat ze stoven. Wees gerust gul met deze groenten want ze gaan ook weer slinken. Voeg de rijst of de quinoa toe en breng op smaak met soyusaus, zoete ketjap en eventueel wat peper en zout. Bak de cashewnoten eventjes aan en voeg ze dan bij het geheel.


Prei-ei stamppot

Ingrediënten

  • aardappelen
  • prei (ruim de helft van de aardappelen)
  • verse roomboter
  • melk
  • hardgekookte eieren
  • nootmuskaat, peper en zout
  • Gouda kaasblokjes voor de afwerking

Kook de aardappelen en stoof de fijngesneden prei. Doe dit niet tot het volledig zacht is zodat je nog wat knapperige stukjes hebt. Pureer de aardappelen met roomboter en melk, voeg de prei toe en een beetje van het sap die tijdens het stoven is vrijgekomen. Meng er ook de stukjes hardgekookte eieren door en breng op smaak. Voeg voldoende nootmuskaat, peper en zout toe. Op het einde strooi je er wat blokjes Gouda kaas over voor de afwerking. Die smelten in je mond. Heerlijk!

Een andere leuke variant is een stamppot met raapstelen, en salade (vb. rucola mosterdblad, grote tuinkers,...). Laat bij deze de eieren weg en voeg in plaats van gewone blokjes kaas, fetakaas toe.


Yoghurt

Ingrediënten

  • 1l melk (het liefste verse boerenmelk)
  • 3 eetlepels ongesuikerde bioyoghurt
  • koelbox
  • flessen warm water

Verwarm de melk tot 40°C. Voeg de yoghurt toe. Goed roeren en dan op een plaats bewaren waar het zijn temperatuur van 40° kan behouden. Je kan de pot bijvoorbeeld in een koelbox plaatsen met handdoeken er omheen en warme flessen water ernaast. Laat de yoghurt op die manier 16 tot 20 uur verzuren en dan heb je heerlijke verse yoghurt.

 

 Stadsboerderij Caetshage 

Receptjes van de zorgboerin Hilde 

Rabarber - aardbeienjam



Ingrediënten

  • 500g aardbeien 
  • 500g rabarber (kleine stukjes)
  • 1 zakje Marmello 
  • 200 à 250g suiker  


Breng het fruit samen aan de kook en laat ongeveer 15 minuutjes sudderen. De helft van de aardbeien kan je een beetje later toevoegen zodat je lekkere brokjes aardbei kan proeven in de 'jam'. Daarna meng je de Marmello en de suiker en laat je het geheel meekoken tot je een stevige confituur krijgt. Voordeel van de Marmello is dat je veel minder suiker nodig hebt.

De glazen potten die je gebruikt voor de 'jam', plaats je minimaal 15 minuten in de oven op 100°. Een klikdeksel is handig, zodat je weet wanneer de pot luchtledig is. Als je de pot na het vullen op z'n kop zet, 10 minuutjes laat staan en dan opnieuw omdraait, dan hoor je normaal een 'klik' en dan weet je dat het luchtledig is.  

Raapstelenpesto


 Ingrediënten

  • 2 flinke bossen raapstelen
  • 50g parmezaan 
  • 50g walnoten 
  • een flinke teen knoflook 
  • ongeveer 200ml olijfolie (zelf proeven, aanvoelen) 
  • snuifje zout en peper

Je pureert alles tot een geheel en doet het in een potje. Best een laagje olijfolie er bovenop leggen zodat de kleur gelijk blijft. Het mengsel is ongeveer een weekje goed. 


Pompoenjam  
 

Ingrediënten 

  • 4kg pompoen 
  • 3 sinaasappelen (geraspte schil + het sap
  • 200g verse gember 
  • 3 zakjes Marmelo 
  • voor 1kg pompoen ongeveer 200 à 250g suiker   
     
Maak de pompoen schoon en snijd hem in stukjes. Voeg de schil en het sap van de sinaasappelen toe en bestrooi met de helft van de suiker. Laat het mengsel een hele nacht staan. 

Daarna kook je het samen met de gember tot de pompoen heel zacht is. Meng de Marmello en de rest van de suiker en voeg toe. Laat een minuutje of twee meekoken.


Zele 

Walnotenkoekjes van Julie (Eveliens zusje) én het perfecte krachtvoer voor op de fiets! 

 


Ingrediënten 
  • 150g rietsuiker 
  • 250g gepelde walnoten 
  • 1 eiwit     
  • vijzel

Walnoten zijn een walhalla. Je hebt er een hele hoop én ze blijven bovendien heeeeeeel lang lekker. Weet je niet wat er mee aan te vangen? Probeer dan zeker dit heerlijke receptje. 

 Pel 250g verse walnoten. Meng de suiker - probeer ook eens gezondere oplossingen te vinden: bruine suiker is bijvoorbeeld beter dan witte, met een beetje minder smaakt het even lekker, experimenteer er maar op los ... - onder de noten en plet het mengsel met een vijzel tot je kleine brokjes krijgt. Je kan ze ook hakken met een mes. Roer dan het eiwit er door en meng met - of zonderje handen het mengsel tot het een mooie brei vormt. Bedek een ovenplaat met bakpapier en spreidt het mengsel open. Druk goed aan met je handen. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten op 170°C. Doe de oven uit maar laat de koekjes nog zitten. Op die manier worden ze hard zonder aan te branden en sparen we energie! Laten afkoelen en smullen maar.

Variant: in plaats van mooie vormpjes, kan je ook gewoon met je hand kleine bolletjes leggen op het bakpapier en dan zie je wel wat voor vormpjes je krijgt! 

 

Monteverde 

Pumpkin with cinnamon from Iris 

Ingredients
  • onion
  • garlic 
  • chili
  • pumpkin
  • cinnamon
  • curry 
  • salt and pepper 
  • some clove (kruidnagel) 
  • (only if you like) a potato

In Monteverde we stayed in a nice little hostel where we met Iris, a friendly nurse from Austria. She taught us to make this delicious pumpkin recipe. 

First you fry the onion, garlic and chili. Mix the curry powder (be careful you don't burn it), chop the pumpkin into small pieces and put in the pan. Add some clove and cinnamon (do not exaggerate, otherwise it will be bitter). Add a little bit more oil to the mixture and stir it on a low fire.



Paradise Tropical Garden

Robert's coriander pesto 

  


This pesto is a remedy to remove heavy metals from the body. Eat at least two teaspoons daily with meals for at least two weeks. The coriander pesto can be eaten with almost anything. The active components in cilantro are fragile, and processing by heat will destroy some of the chelating agents so it is best to eat the pesto raw. It is recommended to repeat this remedy every six months to prevent the
build up of heavy metals in the body.  Fresh cilantro can be juiced or chopped in salads or added to meals raw with the same effect.



Results to be expected: This is also known as “poor man’s chelation treatment” as the coriander will chelate the heavy metals such as mercury, aluminum, and lead and they will be excreted in the urine. It has been found that heavy metals can harbor viruses and bacteria which can cause such thing as reoccurring colds, flues, herpes, and other things such as allergies, asthma, ringing in the ears, sinusitis, chronic fatigue, joint pains, and headaches. It has helped many people lower their blood pressure which was caused by high mercury levels in the body due to the mercury from the fillings in their teeth.
Heavy metal poisoning is a major problem for modern society as heavy metals are found almost anywhere; such as, in the home, in the place ofwork, on the highways, in the foods, and even in the air and water. (Remedies from The Paradise Tropical Garden, by Robert Beatham)




Ingredients
  • five bunches of fresh coriander (also known as cilantro, chinese parsley)
  • a bulb of garlic
  • 6 tabelespoons of olive oil
  • 2 tablespoons of lemon juice.
Place the olive oil and the lemon juice in a blender. Add the stems and leaves from the fresh coriander (about two big cups) and the peeled cloves of garlic and blend until a paste is formed.

After we pour the pesto in a wide neck bottle we usually add a little olive oil on the top of the pesto to keep it moist and sealed until we use it. You can also freeze some pesto in.

Fresh cilantro can be juiced or chopped in salads or added to meals raw with the same effect. 




Sanctuary Farm

Matt's curry


Ingredients
  • rice
  • garlic
  • onion
  • tomato puree (or fresh tomatoes)
  • chick peas (kikkererwten)
  • carrots
  • potatoes
  • sweet potatoes
  • bell pepper (paprika)
  • curry powder
  • salt, pepper

You can make a curry in many different ways and with a lot of different vegetables. Try to buy as local and seasonal as possible. We made the curry with water but you can also add coconut milk. It's very simple to make this dish and we can assure you that it tastes delicious. First put the chickpeas in the tomato puree and some water. Add the curry powder. The earlier you do that, the better the flavor in the end. You let it get hot for a little while and then you add all the other vegetables. Let it cook for almost an hour (depending on the vegetables). In the end you can add the spices you like and you can make it as spicy as you want.


Matt's chickpea salad



If you have some leftovers from this dish, you can make a salad with rice, chick peas, carrots, onion, bell pepper, beetroot, again, the vegetables that you like and that are available. Add some salt, somes spices you lik and a bit hot salsa maybe. Muy rico!






Campbell's chilli


Ingredients
  • rice
  • two cans of chopped tomatoes (or fresh ones if you like)
  • carrots
  • red beans
  • every kind of vegetable you like.
  • cumin (komijn)
  • coriander
  • tumeric (kurkuma)
  • hot salsa (if you like that)
  • onion
  • garlic

This was the first dish we had in Santuary Farm and it was really tasty. Again it is very simple but you have to add spices and taste until you think it is ready. Fry the onion and the garlic, add the chopped vegetables and let it cook for half an hour.

chilli and beetroot salad

Campbell's beetroot salad


Ingredients

  • beetroot
  • carrot
  • apple
  • raisins
  • some seeds you like
  • nuts that are forehand and which you like

Grate the beetroot, one or two carrots, and an apple. Add raisins, seeds and nuts and give it more flavor with some vinegar.


La Iguana 

Los secretos de Lydia


 Banana bread

Delicios banana bread 

We would just want to recommend to buy bananas organic and fairtrade. To grow bananas on a large scale they use a lot of pesticides. There's a Chiquita plantage in Costa Rica. Juan Louis, the owner of the farm told us how they use a plain to spray them with chemicals and how people who work there, for a low wage, get ill because of that. Bananas are very vulnerable that's why they need a lot of insecticedes. So maybe we should eat them a little less and buy organic and fairtrade as much as possible...

ingredients:

  • 2 cups of white flour
  • 2 cups of wheat flour
  • 2 tsp baking soda
  • ½ tsp salt
  • 1 cup tapa dulce (or brown sugar)
  • ½ cup of oil
  • ½ cup of milk
  • 1 tsp vanilla extract
  • 2 eggs
  • 1 tsp cinnamon (optional)
  • 1 cup chocolate chips (optional)
  • 3-5 bananas (mashed)
  • 4 tbsp honey

Mix it al together, oil the baking tray and add mix. Bake it on the settings of a normal cake. (depending of your oven).

Chocolate chip cookies (12)

Lydia our host, who makes the cookies
These are our favorites!

  • ½ tsp vanilla-extract
  • 2 cups of white flour
  • 1 cup of wheat flour
  • ½ tsp salt
  • ½ tsp baking soda
  • 200g boter
  • 1 cup tapa dulce (or brown sugar)
  • ½ cup white sugar
  • 2 eggs
  • 1 ½ cup of chocolate chips

Melt butter. Mix flour, salt, baking soda. Add sugars to butter and melt. Add eggs and vanilla. Mix it all together and make bolls of 120 g. Put in the oven.

Villas Mastatal 

Empanadas!

Ingrediënten
  • Maïsmeel
  • zout
  • water

Tijdens ons verblijf in Villas Mastatal hebben we verschillende keren 'empanadas' gegeten. Heerlijk die koekjes. Voor de vulling kan je je fantasie gebruiken. Wij aten ze met aardappelpuree, een kruidig rijstmengsel en ananas. Aangezien we een beetje ecologisch willen blijven, raden we jullie aan om zelf een mengsel te bedenken met dingen van bij ons. Misschien zou het wel overheerlijk zijn met één of andere pompoenpuree of appels en peren. Je mengt de drie hoofdingrediënten tot een redelijk vast deeg, maakt bolletjes die je daarna plet met de hand (of uitrolt met een deegroller) tot je ongeveer cirkels hebt. Je vult ze op en maakt ze dicht. Duw met je vingers de randjes goed aan zodat je een gesloten flapje krijgt. Bak ze in de olie langs beide zijden. Laat ons zeker weten welke empanadas jullie uitgevonden hebben.

Je kan de flapjes zelf ook op smaak brengen met peper, curry, kaas,...



Vegetarische restjesburgers

Het is moeilijk om recepten te geven van Villas Mastatal omdat we vaak heel puur aten of ingrediënten gebruikten die je bij ons niet hebt. Het mooie is dat ze alles herverwerken. Zo aten we heel vaak kruidige groente- of rijstschotels 's middags waarvan we de overschotten 's avonds omvormden tot heerlijke veggieburgers. Het recept vragen was tevergeefs want het kwam er altijd op neer dat ze een beetje bloem toevoegden, water, mss een eitje en er een deegje van maakten om ze dan tot een burger te verwerken. Heerlijk en gemakkelijk maar opnieuw een uitdaging voor de experimenterende mens.





De Wassende Maan

Christa's lekkernijen met biologische seizoensgroentjes

De volgende receptjes zijn eenvoudig, superlekker, gezond en bovendien met seizoensgebonden wintergroentjes van bij ons. Je kan ze afzonderlijk maken maar nog lekkerder is het als je een ovenschotel maakt. Je begint dan met een laagje pompoen- en knolselderpuree, daarop een laagje Chinese kool met kervel en tot slot overgiet je alles met een heerlijk plattekaasmengsel.


Pompoenpuree


Ingrediënten
  • pompoen
  • basilicum
  • look
  • groentebouillon (poeder of verpulverd blokje)


Stoof de pompoen gaar in olie. Pureer de zacht geworden blokjes, pers er knoflook bij (naar smaak, afhankelijk van de hoeveelheid) en breng op smaak met groentebouillon en basilicum.


Knolselderpuree


Ingrediënten
  • knolselder
  • melk
  • groentebouillon (poeder of verpulverd blokje)


Stoof de stukjes knolselder in olie. Voeg melk toe en pureer het geheel. Breng op smaak met groentebouillon.

Tip:

Als er te veel vocht is bij het stoven van de pompoen of de knolselder, gebruik dat vocht dan voor de soep.



Chinese kool met kervel

Ingrediënten

  • Chinese kool
  • kervel
  • melk
  • maïzena


Stoof de Chinese kool tot het gaar is. Voeg op het einde een beetje kervel en melk toe en maak het iets dikker met de maïzena.


Kaasmengsel

Ingrediënten

  • kwark (250g)
  • gemalen kaas
  • opgeklopte room (250 ml)
  • peper en zout
  • 3 eieren (waarvan eiwit afzonderlijk opgeklopt)


Meng alles onder elkaar en giet het over de laagjes pompoenpuree, knolselder en Chinese kool. Zet het eventjes in de oven tot het een vaste massa wordt.



Tippings

Thaise Curry op z’n Marks
 



Ingrediënten
  • rode Thaise curry
  • 1 ui
  • look (naar smaak)
  • worteltjes (snij je in de lengte = julienne)
  • prei (snij je in de lengte = julienne)
  • rode en groene paprika
  • boontjes (in fijne stukjes gesneden)
  • blik cocosmelk
  • noedels
  • bouillonblokje
Bak alle groentjes samen in een pan tot ze knapperig zijn. Voeg daarna een blikje cocosmelk en een bouillonblokje toe en meng tot slot de Thaise curry onder het geheel. Voeg telkens kleine hoeveelheden toe en proef hoe sterk je het zelf wilbij ons was het lekker pikant. De noedels kook je in een aparte pan (3 à 5 minuutjes) en daarna: mengen maar!

 

 

Edén Tulieses

overheerlijke gerechtjes van Mathieu

Speltbrood





Ingrediënten

  • 500g speltmeel
  • 350g lauw water
  • 8 el olijfolie
  • 1tl zout
  • 7g droge gist
  • ev. 1 el honing
  • beetje bloem

Het enige wat je moet onthouden als je brood maakt, is dat je gist en zout nooit rechtstreeks bij elkaar mag voegen. Doe daarom de gist in het meel en het zout bij het water. Voeg daarna alle ingrediënten bij elkaar. Doe een beetje bloem op je handen en voeg een klein beetje toe aan het deeg. Kneed alles tot een mooi geheel en voeg telkens een beetje bloem toe tot het deeg loslaat. Bedek de kom met een vochtige handdoek en laat het deeg rijzen op kamertemperatuur tot het bijna twee keer zijn omvang heeft. Dat duurt ongeveer drie uur. Daarna kneed je het deeg nog eventjes en vouw je het  mooi dicht. Doe het in een geoliede bakvorm (gewone rechthoekige cakevorm). Bak het brood eerst 10 minuten op 220°C en daarna 30 minuten op 200°C. Laat de oven dicht. Pas tegen het einde mag je hem opendoen om te controleren of het brood goed is.



Bami of Nasi



Ingrediënten

  • olijfolie
  • kipfilet (liefst van een biologisch kippetje)
  • 1 grote ui
  • twee teentjes knoflook (of meer naar smaak)
  • wortels (hele fijne reepjes)
  • witte kool (fijne reepjes)
  • prei
  • sojascheuten
  • 4 eieren
  • gember in blokjes
  • peper, zout, sambal, laos, ketoembar, kurkuma, sojasaus
  • bami of rijst

Dit receptje is volgens onze gastheer heel eenvoudig. Alleen de volgorde is heel belangrijk. Ook de speciale kruiden geven iets extra’s.  Je kan kiezen tussen noedels (bami) of rijst (nasi). Mathieu kookt op gevoel dus het is moeilijk om exacte hoeveelheden voor de kruiden te geven. Beetje per beetje toevoegen en proeven is de boodschap.

Bak de in blokjes gesneden kipfilet in een pan met een beetje zout en peper.
Maak de wok heet, voeg de olie toe en bak de fijngesneden ui. Voeg daarna de worteltjes toe en laat eventjes meebakken. Doe er de geperste knoflook, de sambal, laos, ketoembar en gemberblokjes bij. Voeg de kool toe en breng op smaak met zout en peper. Bak de eieren in een pan en als de kool bijna klaar is, doe je er de in stukjes gesneden omelet bij.
Als laatste doe je er de prei en sojascheuten bij, net voor je de noedels toevoegt. Tot slot breng je het geheel op smaak met een beetje sojasaus en een de kurkuma. Dat laatste zorgt voor een extra mooi kleurtje en geeft een lekkere smaak.

Pindasaus

 



Heerlijk bij de bami. Zeker uitproberen!


Ingrediënten

  • water
  • 2 el pindakaas
  • teentje knoflook
  • stukje gember
  • suiker
  • sambal
  • ketjap (let op, geen ketchup)
  • sojasaus


Doe een bodempje water in een kleine steelpan (vingerkootje diep). Voeg de pindakaas toe en blijf roeren tot het oplost. Doe er daarna de uitgeperste knoflook en gember bij. Voeg een beetje suiker en sambal toe. Let op, sambal bestaat uit gemalen pepers. Als je peper opwarmt wordt die nog heter, voeg dus hele kleine hoeveelheden toe en proef. Doe er daarna nog een klein beetje ketjap en sojasaus bij.
Ook bij deze saus gaat het weer om proeven en kijken. Vind je de saus te dik, doe er dan nog een beetje water bij, is het te dun, voeg dan wat pindakaas toe. Bij de andere ingrediënten geldt de regel, kleine hoeveelheden en proeven wat jij lekker vindt. 


Dessert van granaatappel


Ingrediënten

  • granaatappel
  • sinaasappel


Dit receptje is heel eenvoudig maar heel erg lekker en een bom aan vitamines. Jammergenoeg is ons klimaat niet gemaakt voor granaat- en sinaasappels. Als je ooit in Spanje bent en je ziet op de markt zo’n lekkere vrucht liggen maar je weet niet wat ermee gedaan, dan moet je dit zeker eens uitproberen. Granaatappel is trouwens ook heel lekker in slaatjes.

Snijd de granaatappel in stukken en haal de rode vruchtjes eruit. Zorg dat er geen witte velletjes tussen zitten want deze smaken bitter. Pers een sinaasappel uit en voeg het sap toe. Dien op in een mooi schaaltje en je hebt een professioneel ogend dessertje vol vitamines.




Can Torras

Ben's secret recipes

Appelcrumble

 


Ingrediënten
  • appelen
  • verse sinaasappelsap
  • kaneel
  • bruine suiker
  • 15g boter
  • 120g boter
  • 200g havermoutvlokken
  • 150g witte suiker

Kook de appelen in een kleine hoeveelheid verse sinaasappelsap. Roer het geheel regelmatig om tot de appelen zacht zijn. De hoeveelheid appelen hangt af van de grootte van de schaal waarin je de appelcrumble maakt. Zorg voor een goede laag.
Voeg een halve theelepel kaneel toe,15g boter en bruine suiker naar smaak en laat nog een tweetal minuutjes verder bakken.
Meng de havermoutvlokken, de suiker en de boter in een kom. Je mag dat gerust met de handen doen - als je ze gewassen hebt natuurlijk. Giet het over de appels en duw het een beetje aan met een lepel. Plaats de schotel 20 tot 30 minuten in de oven op 180°C.


Naan

 


ingrediënten (8 pers.)
  • 225 g zelfrijzende bloem
  • 5g gedroogde gist
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl geroosterde komijnzaadjes
  • 2 tls natuuryoghurt, licht opgeklopt
  • 1 tl gesmolten boter
  • 4 tls lauwe melk
  • olijfolie
  • verse korianderblaadjes om te garneren

Meng in een grote verwarmde kom de bloem, de gist, het zout, de komijnzaadjes, de yoghurt en de boter. Voeg de melk toe en maak een zacht deeg. Bedek met een licht ingeolied stukje bakpapier en laat het 20-25 minuten rusten op een warme (niet hete) plaats.

Leg het deeg op een groot bord of oppervlakte, lichtjes bedekt met bloem en kneed het 3-4 minuten tot het zacht is. Verdeel het deeg in acht deegbolletjes.

Rol het deeg uit tot een ovale of driehoekige vorm, de grootte van een pittabroodje.

Bedek met gesmolten boter en leg ze onder een voorverwarmde gril 2-3 minuten aan elke kant. Serveer de naan warm, gegarneerd met Korianderblaadjes.


Verboden chocoladebrownies

 

 


Heerlijke brownies met als geheim ingrediënt rode bietjes wat het geheel iets gezonder maakt en je minder schuldig doet voelen bij het eten van deze lekkernij. Zeker eens uitproberen!

Ingrediënten

  • 400g rauwe rode bieten in blokjes van 2 cm
  • 100g hazelnoten
  • 3 eieren
  • 220g lichte Muscovado suiker ( en anders gewone suiker ;-)
  • ¼ tl zout
  • 150g stukken donkere chocolade (70% cacao)
  • 2 eetlepels witte rijstbloem
  • 70g cacaopoeder
  • 2 tls bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 30 g gehakte hazelnoten voor de topping

Verwarm de oven voor op 160°C. Bedek je bakvorm met bakpapier. Vet het bakpapier lichtjes in met plantaardige olie.

Kook de blokjes rode biet in de microgolfoven voor 10 minuten in een hittebestendige kom met een bodempje water, afgedekt met plasticfolie.

Terwijl de bietjes koken, mix je de hazelnoten tot een poeder in de blender.
Mix de eieren, de suiker en het zout in een grote kom gedurende vijf minuten, tot het volume verdriedubbeld is.

Giet het water van de bietjes af en mix ze tot een puree. Voeg de stukjes donkere chocolade toe en bedek opnieuw met plasticfolie. De rode bieten moeten nog heel heet zijn zodat ze de chocolade doen smelten. Als het toch te veel zou afgekoeld zijn, warm je ze dan eventjes kort terug op in de microgolfoven.

Klop het hazelnootpoeder, de bloem, het cacaopoeder, het bakpoeder en het vanille-extract onder het eimengsel tot het een goed geheel vormt.

Meng de puree van rode biet en gesmolten chocolade door het mengsel tot het volledig opgenomen is.

Giet het mengsel in de bakvorm en strooi er de gehakte hazelnootjes over. Plaats het in het midden van de oven gedurende 35 minuten. Laat 20 minuten afkoelen voor je de brownies in stukjes snijdt.


 

Du Patureau

Beignets van geitenkaas en pompoen

Ingrediënten

  • pompoen
  • verse geitenkaas
  • bloem
  • een handje havermout
  • een beetje bakpoeder
  • peper, zout, exotische kruidenmix (met curry)

Rasp de rauwe pompoen - ja, raspen - en voeg verse romige geitenkaas toe. Kneed het tot een papje en doe er daarna de bloem bij, een eetlepel bakpoeder en een handje havermout. De gastvrouw deed het allemaal op het gevoel en had geen benul van de hoeveelheid, dus het is een uitdaging maar wel de moeite waard want de beignets waren overheerlijk. Ze dacht ongeveer 100g bloem voor 200g pompoen...
Laat het vast papje in elk geval een uur rusten en doe ze dan in de frietketel. Ze zinken tot de bodem. Als ze boven drijven zijn ze klaar! Veel succes!

 

 

Le Moulin d'Orsennes

Vegetarische bloemkooltaart van Malou en Ans

Ingrediënten

  • bloemkool
  • 250g champignons
  • 1 paprika (rood
  • 150g-300g linzen
  • 1 pakje kruidenkaas
  • 1-4 lepels bloem
  • 200-400ml melk
  • 3-7 lepels ketjap
  • 1 pak bladerdeeg
  • nootmuskaat

Kook de bloemkool in gezouten water. Doe het bladerdeeg in de taartvorm en zet ze in de oven met aluminiumfolie ertussen. Zet deze 15-20 minuten in de oven (220°C). Snijd de paprika in blokjes en de champignons in grote stukken. Bak de paprika en de champignons in olijfolie. Kook de linzen en meng er wat ketchup doorheen. 

Doe de melk in een steelpan en warm het zachtjes op. Meng er het pakje kruidenkaas doorheen en lepel er vervolgens lepel voor lepel de bloem door, tot je een gladde saus krijgt. 

Haal de taartvorm uit de oven. Bedek de bodem van de taart met de linzen. Doe daarop de champignons en de paprika en bedek met de bloemkool. Zorg ervoor dat alle groenten goed uitgelekt zijn, anders komt er vocht in de taart.  Giet nu de saus over de bloemkool werk af door nootmuskaat over de bloemkool te strooien. Zet de taart nu 20 minuten in de oven (220°C)

Haverkoekjes (vleesvervanger) van Roos


Ingrediënten (4 pers.)

  • 100 g havermout
  • half glaasje water
  • 2 à 3 eieren
  • 100g geraspte kaas
  • 1 grote ui
  • zout en peper

Meng de versnipperde ui met havermout, kaas, met de eieren en het water. Breng op smaak met peper en zout. Schep hoopjes van het mengsel in de pan en druk ze plat tot een burger. Bak ze tot ze aan beide zijden bruin zijn.

Humus recept van Patricia

 

Ingrediënten:
  • kikkererwten (nacht laten weken)
  • olijfolie
  • 1 el sesampasta
  • citroensap
  • knoflook (1 teentje per schaaltje)
  • basilicum, peterselie (hoeft niet)
  • komijnpoeder, korianderpoeder, peper en zout

Maal de kikkererwten fijn in de keukenmachine. Doe er veel olijfolie en een beetje water bij om het smeuïg te maken. Voeg de knoflook toe, de sesampasta en een beetje citroensap. Kruid af. Veel proeven is de boodschap.

 

La Tanière des Lutins

De kunsten van Kathleen

Passata


Benodigdheden:
 

  • verse tomaatjes uit de serre
  • eventueel basilicum
  • passe-vite

Kook de tomaatjes in een grote pot tot al het sap eruit komt. Haal het sap door een passe-vite om de velletjes en de pitjes eruit te krijgen. Breng daarna het overgebleven sap terug aan de kook. Als het tomatensap aan het koken is, kan je het kruiden met verse basilicum of andere kruiden die je graag lust. Doe het kokende sap in een goed uitgewassen dikke glazen fles of bokaal. Was de fles met lauw water zodat het temperatuurverschil tussen de fles en de kokende brij niet te groot is, anders kan het glas springen. Vul het tot boven en sluit onmiddellijk af. Het deksel wordt aangezogen door de afkoeling van de warme lucht. Deze bewaarmethode noemt men steriliseren. Als het goed gedaan is, kan de passata lange tijd bewaren.

 

Pompoenlasagne

 

Ingrediënten:

voor de tomatensaus:

  • ajuinen en look
  • pompoen
  • courgette
  • passata (voor verse passata, zie hierboven)
  • rode bietjes
  • paprikapoeder, provençaalse kruiden, sojasaus, takje rozemarijn, enkele laurierblaadjes, groentenbouillonblokjes
voor groen tussenlaagje (kan ook weggelaten worden)
  • spinazie
  • snijbiet (ev.)

voor de kaassaus:

  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 1 l melk (of iets meer, naargelang de dikte van de saus die je wenst)
  • 150 geraspte kaas (ook naar smaak)
  • peper, zout, muskaatnoot

voor een krokant laagje

  • geraspte kaas
  • parmezaan
  • notenmengeling (cashewnoten, amandelnoten, pinda's, pistachenoten
  • vijzel

Snijd alle groentjes in stukken. Stoof de sjalotjes en de look en doe daarbij de groenten voor de tomatensaus. Als ze gestoofd zijn voeg je de passata toe tot de groentjes mooi onderstaan. Voeg de kruiden toe en laat een heel eind sudderen op een normaal vuurtje. 

Laat ondertussen de spinazie en de snijbiet slinken in een pannetje en begin aan de kaassaus. 
Smelt de boter in een pot en voeg al roerend de bloem toe. Laat het mengsel een vijftal minuten doorkoken terwijl je blijft roeren. Haal de pot van het vuur en voeg beetje bij beetje de melk toe. Zet terug op het vuur en breng aan de kook. Het vocht gaat er uit en de saus wordt smeuïg. Goed roeren en het vuur niet te hoog zetten is de boodschap, anders durft de saus wel eens aan te branden. Als de saus heet is, voeg je de kaas toe en breng je op smaak met peper, zout en muskaatnoot.

En tot slot, gooi het notenmengsel in de vijzel en prak ze tot fijne korreltjes.

Bedek de bodem van je ovenschotel met een laagje pure tomatensaus (zonder brokken). Leg daarop de lasagnevellen en ga verder met tomatensaus, de kaassaus en een groen laagje. Maak zo enkele laagjes en eindig met de rest van de kaassaus. Bedek met de nootjes, parmezaan en de geraspte kaas.

Zet gedurende 30 à 45 minuten in de oven op 175°C en smullen maar!



Jullie vragen zich misschien af wat de witte sierlijke groente is op de foto van de ingrediënten. De patisson is een groente tussen courgette en pompoen. Het groeit als een pompoen maar net als de courgette kan je het met schil en al opeten op voorwaarde dat je hem niet te lang laat liggen. Dan wordt de schil hard en verwijder je hem het best.
 

Groene pesto

ingrediënten:
  • 60 g basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 70g parmezaan
  • 3 el pijnboompitten
  • 30 cl olijfolie
Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in de kruidenmixer. Voeg op het laatste de olie toe en mix het geheel nog eens goed. Als je geen kruidenmixer heb, probeer je het met de blender, een soepmixer,...

Pesto van courgette met hazelnoten

ingrediënten:

  • courgette 
  • teentje knoflook
  • 1 el groene pesto
  • handvol hazelnoten
  • 250 ml room
  • peper en zout 

Breng water aan de kook en voeg de in stukken gesneden courgette toe. Laat vijf minuten koken. Doe de courgette in de blender samen met een beetje kookvocht, de knoflook, de pesto en de hazelnoten. Voeg 250 ml room toe, warm de saus terug op en breng op smaak met peper en zout. Heerlijke met pasta.




Weegbree-lekkernijtjes


Muesliwafeltjes

Ingrediënten:
  • 600g bloem
  • 375g boter
  • 100g boekweitmeel
  • 200g muesli (zonder noten) of havermout
  • 200g rietsuiker
  • 100g gemalen tarwe
  • 5 eieren
Neem een grote kom en een weegschaal. Gooi alles bij elkaar en meng (het liefst met de handen, dat maakt het allemaal nog lekkerder - en ecologischer ;-). Bak de wafeltjes op de normale manier-met een wafelijzer dus- en geniet!



Citroenlimo met verse citroenmelisse

Ingrediënten:

  • 3 citroenen, in dunne schijfjes 
  • 675 gram suiker 
  • 1/4 liter water 
  • 25 gram citroenzuur 
  • 25 gram citroenmelisse
Meng de schijfjes citroen met het suiker en het water in een pan. Laat deze mengeling koken tot het suiker opgelost. Na een 15 minuutjes koken, haal je de pan van het vuur en schep je het citroenzuur en de citroenmelisse erdoor. Daarna laat je het mengsel afkoelen en eventueel kan je het in flessen bewaren. 

Hoe serveren? In bruisend of plat water doe je telkens twee 'dopjes' van het zoete mengsel, en dan krijg je de enige echt verse citroenlimonade. 

Proost! 






8 opmerkingen:

  1. Ik was al benieuwd naar de receptjes.Die lasagne ziet er lekker uit en vooral gezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tineke, ik verlang al naar een feestje waar jij de hapjes voor jouw rekening neemt !! :o)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. amai, ik krijg hier het water in de mond!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vandaag de rode Thaise curry gemaakt , om vingers van af te likken , superlekker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super om te horen Rosanne. Wij vonden het ook lekker toen Mark ons dit gerechtje voorschotelde :-). Tof dat je onze recepten uitprobeert.

      Verwijderen
  6. Kan het zijn dat er vloeistof ontbreekt bij de muesli-wafels? Op de foto lijkt het zo smeuig, maar bij mij is het droge toebak! :-D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey SHIATSU, leuk dat je onze receptjes probeert! Ik heb de wafeltjes zelf al een paar keer gebakken en ze zijn wel iets droger dan 'normale' wafeltjes maar droge toebak zou ik het niet durven noemen. Mijn huisgenootjes zijn zelfs grote fan. Ik smelt de boter wel altijd een beetje. Dat maakt het geheel smeuïger. Vind je het dan nog te droog, doe er dan een extra eitje bij. Ik hoop dat je hiermee geholpen bent ;-).

      Verwijderen

Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!