donderdag 25 september 2014

Soepcafé Dampkring

Het was weer een tijd stil in Ecotrippingland maar na enkele maanden zomeren, tikt ons ecologisch hartje opnieuw op volle toeren. We zijn klaar om jullie de komende tijd te inspireren en hier en daar wat kennis rond te strooien.

Vorige week zaterdag vond in Gent het 'Niets is verloren festival' plaats. Naast enkele workshops rond verspilling, ging het vooral om een voedseloverschottenbanket voor maar liefst 5000 mensen. Samen met enkele Gentse chefs maakte de Gentse hotelschool gratis maaltijden klaar met voedsel dat anders afval zou worden. Hiermee deed de stad mee aan een wereldwijde campagne - onder andere Londen, Parijs en Amsterdam gingen haar voor- om de aandacht te vestigen op een duurzamer voedselsysteem.

Maar Gent zou Gent niet zijn als dit een eenmalig initiatief was. Overal in de stad ontspruiten projecten van enthousiastelingen die willen meewerken aan een betere wereld. Zo is er Soepcafé Dampkring. Elke woensdag - behalve de laatste van de maand - kan je vanaf 19u in het buurtcentrum in het Lousbergpark je buik vullen met allerlei heerlijks gemaakt met voedseloverschotten.


Vlijtige vrijwilligers staan vanaf 16u achter de kookpotten om een rijkelijk buffet te creëren met voedsel'afval' dat ze de dag voordien in de plaatselijke buurtwinkels ophaalden. Ze kijken waarmee ze het moeten doen, kopen hier en daar nog wat broodnodige ingrediënten en gaan aan de slag. Tine draaide een middagje mee in de keuken. Het was een gezellige boel, zeker voor herhaling vatbaar!


Michiel, een Nederlandse Nederlander bracht het idee mee uit Nijmegen. Samen met zijn vriendin Charlotte startte hij vorig jaar in januari het project. Al snel werden ze omringd door een enthousiaste kern vrijwilligers die het soepcafé helpt dragen.


Een lange tafel met heerlijke schotels, toastjes en natuurlijk een grote kom soep – SOEPcafé- staat elke keer weer klaar. Aan het einde van het buffet vind je een bokaal voor vrijwillige bijdrages - je kiest dus zelf wat je geeft. Met deze centen kopen de initiatiefnemers ingrediënten waarop geen vervaldatum staat zoals noten en kruiden. Vorig jaar sloot het soepcafé haar debuutjaar af met winst. Het geld verdeelden ze onder goede doelen in de buurt. 



Jong en oud schuiven aan. Via mond-aan-mondreclame wordt de bende steeds groter. Iedereen wast zijn eigen bord af en hier en daar een pan en hop ze gaan met z'n allen blij en met gevulde magen slapen. Er is weer wat minder voedsel verspild en de sociale contacten zijn aangescherpt. Alleen maar voordelen dus. 



Wij zijn fan van alle projecten die mensen samen brengen. Wat sterkt de banden meer dan samen te koken en te eten? Als het dan nog eens met voedseloverschotten kan, is het helemaal fantastisch.
  
Bedankt team Soepcafé!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!