woensdag 26 december 2012

De Wassende Maan: van paksoi tot daikonscheuten


Met kleine oogjes, maar een kop vol goesting namen we voorbije donderdag de bus richting Astene-Deinze. Op weg naar een dagje ‘meedraaien’ bij de Wassende Maan. Biodynamische groentjes spruiten daar als kolen uit de grond en wij wilden dat daar wel eens met eigen ogen een blik op werpen.

Na de bustrip – het scheelde niet veel of Evelien bleef achter op de bus. Toen ze net het afstaptrapje naderde gingen de deuren op enkele centimeters voor haar neus dicht. Gelukkig kon een door merg en been gaande gil op Tine, de buschauffeur van gedachte doen veranderen wilden we de kortste weg richting de Wassende Maan opdraaien. Ons oriëntatievermogen liet ons echter een beetje in de steek. Toen Tine daarenboven een knieval maakte, kon de pret niet op in de vroege ochtendregen. Na enige omzwervingen vonden we uiteindelijk de juiste wegen – en waren we een hele dag vastgekluisterd aan onze natte botjes. Ja, ook in Gent en omstreken voelen we ons op en top ecotrippers …



Al meteen werden we erin gesmeten: met paksoi en rodekoolscheuten in de hand vulden we groentepakketten alsof we nooit iets anders gedaan hadden. De daikonscheuten, knolselders, aardperen en witte kolen passeerden onze ooghoeken en we zagen dat het goed was. Met gebundelde krachten werden algauw meer dan 1000 dozen en pakketten gevuld. ‘Van in het zand tot in de mand’ - of: van in de grond tot in de mond - is hier duidelijk het  motto. De versheid droop er dan ook vanaf. 



Het systeem van de biologische groente- en fruitpakketten werd als allereerste geïntroduceerd door de Wassende Maan. Sinds 1995 bedienden ze Gent en omstreken met aardeverse groentjes. Ondertussen zijn er al verdelers van biologische fruit-en groentepakketten te vinden in het hele land. Deze initiatiefnemers slagen erin om seizoenen terug op te waarderen. Het blijft echter aartsmoeilijk om ook een gevarieerd fruitpakket samen te stellen met enkel lokale lekkernijen. Op dit moment blijken de peer en de appel de enige, echte Belgische fruitsoorten te zijn.


Na een half dagje meegedraaid te hebben tussen de pakketten, werden we op een modderploeterende rondleiding getrakteerd. Met verse botjes trotseerden we akker, veld en serres om enkele van de groentjes van naderbij te bekijken. Ook worden er enkele varkens ‘biologisch opgevoed’. Een testertje van de boeren die op de velden van de coöperatieve werken. 


Evelien en haar nieuwe vriend
Het insectenhotel van de Wassende Maan



Daarna werden we met het nodige belgerinkel naar de keuken gelokt. Waar de kokkin van dienst een mooi staaltje van haar vegetarische kunsten tentoonstelde met behulp van de overschot van de groentjes. Wat je kan doen met knolselders, pompoentjes, rodekoolscheuten en ander lekkers krijg je heel snel te zien op onze receptenpagina. En wij kunnen het beamen: onze smaakpapillen werden alweer verwend met een gevarieerde koninginnenmaaltijd. Het leuke van heel het systeem is dat alle werknemers kunnen meegenieten van het gezonde middagmaal. Gezellig aanschuiven en kletsen aan een grote tafel is zoveel leuker wanneer je ook weet wat er juist op je bord terecht komt. 


Kookles met Christa

Het gekke was dat wij ons daar na een half dagje meedraaien alweer helemaal thuis voelden. Het blijkt een grote gezellige bende te zijn daar bij de Wassende Maan. Voor we opnieuw op zoek gingen naar het juiste bushokje, mochten we enkele van de overgebleven groentjes meenemen om onze eigenste kookpotten onveilig te maken. Wij zagen het dan weer als een ideaal ruilmiddel voor onze driedaagse in Gent. 


Tine en haar veroveringen, al gehoord van een daikonwortel?


Onze andere avonturen - bij de Torekes, Cargovélo - in onze studentenstad krijgen jullie hier heel binnenkort te lezen. 

Proost! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Al wie graag een berichtje achterlaat of een reactie schrijft: laat maar komen!